Pleje af dine
KRUKKER
Vores krukker er alle frostsikre – de er produceret med de kendte lertyper fra firenze området – Impruneta og Galestro ler. Krukkerne er brændt ved over 1000 grader celsius så de er tilpasset det nordiske klima.
Vi vil gerne her give nogle gode råd til, hvordan du behandler dine krukker om vinteren, så dine krukker kan holde så mange år som muligt.
Hæv dine krukker et par centimeter over jorden – det kunne være ved hjælp af potterfødder eller evt. tilskårne glaserede fliser. Det vil tillade overskydende vand kan løbe fra krukken.
Er krukkerne tilplantet med sommerplanter, som ikke kan overvintre, kan du ligeså godt tømme krukken. Vask den og flyt til vinteropbevaring, hvor den ikke bliver udsat for regn, sne og frost.
Hvis du har planter som skal overvintre frostfrit, kan krukke og plante sættes i drivhus, carport eller skur og her kan du evt. isolerer dine krukker.
På den måde kan man undgå at udsætte krukkerne for frost og dermed frostsprængninger.
Råd til krukker og potter
Sommer / Vinter
Vores krukker og potter er lavet af en af verdens absolut førende lertyper: galestro colorobbia og er brændt ved over 1000 grader celcius.
Dette giver vores produkter deres enestående holdbarhed og gør dem egnede til det danske klima.
Vores krukker er frostsikre!
Mange skriver til os og spørger, om vores produkter er frostsikre, og til dette kan vi svare: JA! Alligevel vil vi gerne give et par råd med på vejen, så dine krukker også kan holde flere generationer.
Hvad gør man, når Hr. Vinter melder sin ankomst?
– Hæv potter og krukker et par centimeter over jorden ex. ved hjælp af pottefødder. På denne måde kan overskydende vand let løbe fra. Er potterne beplantet med planter, som alligevel forgår, kan man med stor fordel tømme krukker og potter for både jord og planter. Potterne kan også med fordel flyttes til et sted, hvor de ikke udsættes for nedbør ex. under et tagudhæng, i et udhus, et drivhus eller i en carport. Hvorfor? Når vand og jord udsættes for frost, udvider det sig. Dette kan medføre frostsprængninger, som let kan undgås ved ovenstående tiltag.I juletiden:
I december måned kan man for eksempel fylde de tomme krukker og potter med grangrene og lyskæder.
Planter og blomster når haven er hi:
Terrassens krukker behøver ikke være triste og tomme, bare fordi vinteren sætter ind. Mange vælger i stigende grad at erstatte sommerblomsterne med blandt andet stedsegrønne planter og vinterblomster, der giver haven eller altanen flot blikfang i vintermånederne.
Hvis man sørger for at hæve sine potter og krukker over jorden ved hjælp af fødder, er det muligt at have dem beplantede om vinteren. Et par af de mest oplagte vinter-krukke-planter er:
- Julerose
- Nålebærende planter – ex. enebær og ædelgran
- Stedsegrønne planter- ex. buksbom og kristtorn
- Vinterjasmin
- Lyng
Det er vigtigt at pointere, at også blomster og planter går til, hvis ikke potterne hæves fra jorden. Man kan med fordel lægge et skumunderlag på indersiden af krukken, dette modvirker frostskader på rødderne. Det er ikke nødvendigt at fjerne skumlaget om sommeren, da det også her stabiliserer temperaturen omkring rødderne.
Når foråret melder sig:
Når foråret melder sig er det tid til at beplante og mærke solens første, varmende stråler. Her er det oplagt at plante løg i alle afskygninger og vente på de første spirende blade og blomster.
Omplatning af dine
Krukker
Er din plante blevet for stor til sin potte, eller ser den trist ud. Du kan give enhver plante nyt liv ved at ompotte den med frisk jord og næring. Det ideelle tidspunkt at omplante på er i den spæde begyndelse af plantens blomstringstid – som regel tidligt på foråret.
Inden du begynder at omplante, skal du lade din plante suge al det vand, den kan i et vandbad.
Herefter gør du følgende:
- Fjern forsigtigt potten, og børst det yderste lag gammel jord af. Hvis rødderne er filtret sammen, kan du løsne dem let – uden at skade dem.
- Hvis planten skal i en større potte, skal du vælge en ny potte, hvor du kun lige kan få fingrene ned i siderne. Hvis du genbruger den gamle potte, skal den vaskes grundigt.
- Hvis potten har et drænhul i bunden, hvor overskydende vand kan løbe fra, behøver du ikke nødvendigvis lægge lecakugler eller småsten i bunden.
- Put jord i potten sammen med planten, og tryk jorden let fast med fingrene.
- Vand så planten, indtil vandet siver ud i bunden. Hvis jorden er faldet sammen, kan du putte mere jord ned omkring planten på det her tidspunkt.
- Til sidst skærer du alle døde kviste af planten, som nu er klar til en ny sæson.
Efter vinter?
Flerårige planter kan du have glæde af i mange år. Nogle flerårige krukkeplanter kan klare sig udendørs gennem vinteren, mens andre er ikke skabt til det danske vinterklima og skal overvintre indendørs. Men hvornår skal du sætte planterne ud igen, og hvordan giver du dem den bedste start på sommeren?
Hvad nu?
Planter, som har overvintret indendørs, skal ud til sollyset igen i det tidlige forår, når der ikke længere er minusgrader om natten. For at give planten de bedste vækstbetingelser i den kommende sommer, skal planten i en ny krukke, som er en anelse større end den, som planten har overvintret i.
Det optimale tidspunkt at skifte krukke er om aftenen. Så har planten god tid til at suge gødningsnæring og vand og blive klar til sin første soldag i sæsonen. Fjern forsigtigt den gamle potte, børst jord af og løsn rodnettet let – uden at skade rødderne. Lad planten suge al det vand, den kan, i et vandbad – gerne tilsat flydende, vandopløselig gødning. Hvis den nye krukke er uden drænhul, kan du lægge et lag lecakugler eller småsten i bunden, så vandet kan løbe fra jorden. Isæt planten og fyld krukken med jord af god kvalitet. Nu er din plante klar til en ny sommersæson.